Podróż na Cypr
Międzynarodowe lotniska znajdują się w Larnace i Pafos. Obsługiwane przez nie loty międzynarodowe to zarówno połączenia czarterowe, jak i rejsowe. Na Cypr można także dotrzeć promem - z Grecji do Limassol lub z Turcji do Kyrenii i Famagusty. Podróż z Europy na wyspę trwa około 3 godz. + więcej...
+ Przewodnik Turystyczny
Tradycję kuchni cypryjskiej tworzą krzyżujące się wpływy greckie, tureckie, europejskie i bliskowschodnie.
W kuchni tej najważniejszą pozycję stanowią przystawki, czyli 'meze' - niezwykle istotny składnik posiłku w każdym z krajów śródziemnomorskich. Najpopularniejsze są rozmaite pasty, przyprawy, sosy i sałatki. Idealnie pasuje do nich tradycyjny, pieczony na blasze, chleb cypryjski. W skład porządnego 'meze' wchodzą: 'halloumi' (grillowany kozi ser), 'kolokithakia' (cukinia), 'fasolia' (fasola), 'koupepia' (nadziewane liście winogron), 'lountza' (wędzona wieprzowina marynowana w czerwonym winie), 'tachíni' (gęsty sos sezamowy podawany na zimno), 'hummos' (zimny sos z grochu włoskiego), 'afelia' (wieprzowina duszona w czerwonym winie), 'sheftalia' (kiełbaski z rusztu), 'keftedhes' (smażone kulki z mielonego mięsa), 'kléftiko' (pieczone w glinianym piecu jagnię), 'souvlakia' (szaszłyki jagnięce lub wieprzowe) i 'moussaka' (bakłażany, ziemniaki i mielone mięso w sosie beszamelowym).
Już w starożytności produkowano na Cyprze znakomite wina, czemu sprzyjały dobra gleba i ciepły łagodny klimat. Wysoka jakość miejscowych wyrobów zachowała się do dzisiaj dzięki starannie pielęgnowanej tradycji i technik produkcji wina. Na wyspie produkuje się około czterdziestu gatunków wina, sherry i brandy. Spośród lokalnych winnic produkujących wina najwyższej jakości należą Vlassides, Kyperounda, Fikardos, K&K Vasilikon, Monte Royia, Ecological Winery. Do najsłynniejszych należy słynna "wielka czwórka" win cypryjskich: ETKO, KEO, LOEL i SODAP.
Z alkoholi wysokoprocentowych warto wymienić cypryjskie 'brandy', greckie 'ouzo', a także mocną turecką 'rakę'. Popularny jest także czysty alkohol gronowy ('zivania') zwany cypryjską whisky. Najbardziej autentyczny cypryjski koloryt zachowują restauracje i tawerny bardzo popularne wśród Cypryjczyków. Różnica między tawerna i restauracją ogranicza się zazwyczaj do nazwy, chociaż tawerny częściej zachowują tradycyjny charakter, podczas gdy restauracje mają charakter bardziej międzynarodowy. Na wyspie znajdują się też lokale w stylu tureckim ('ouzeri') oraz tureckim ('meyhane').
We wszystkich większych miastach działają także restauracje-bary, w których stołują się urzędnicy, pracownicy firm itp.
Pory posiłków: śniadania 7:30-10:00, obiad 12:00-14:30, kolacja 19:00-23:00. Obiady jada się najczęściej około 13:00, a kolację około 20:30.
Ceny obejmują VAT (konsumpcja 5%, napoje alkoholowe 15%) i na ogół także 10% napiwku za obsługę.
Nazwy dań we kartach są podawane zazwyczaj po grecku (na Północy po turecku) i angielsku, a w rejonach turystycznych także po niemiecku, francusku i rosyjsku.
Nikozja jest największym miastem Cypru - mieszka tutaj ponad 200 tysięcy ludzi. Unikalność Nikozji polega na tym, że jest ona stolicą równocześnie dwóch państw - północnego i południowego Cypru. » ...
Larnaka jest miastem stosunkowo niedużym (trzecim, co do wielkości po Nikozji i Limassol), jednakże dla Cypru jest, chyba nie mniej znaczącym niż stolica ponieważ właśnie tutaj rozmieszczono jedyne na Cyprze międzynarodowe lotnisko. » ...
Limassol, położone na południowym wybrzeżu Cypru, jest drugim, co do wielkości miastem cypryjskim (około 150 tysięcy mieszkańców). Statystycznie, właśnie tutaj odpoczywa każdy, co trzeci turysta przybywający na Cypr. » ...
Niewielkie przytulne miasteczko, trzecie, co do znaczenia centrum turystyczne Cypru. Jeszcze stosunkowo niedawno Pafos był typową cypryjską dziurą, jednakże zaczynający się w 70-tych latach turystyczny boom przekształcił go w nowoczesne uzdrowisko z pięknie rozwiniętą turystyczną infrastrukturą. » ...
Uzdrowisko Ayia Napa położone jest na południowym wschodzie Cypru, 41 km od Larnaki. Nazwę uzdrowiska tłumaczy się z greckiego jako »święty las«. » ...
Kurort Protaras znajduje się na południowym - wschodzie wyspy. Dojazd z międzynarodowego lotniska Larnaki zajmuje około godziny. » ...
NIKOZJA (gr. Lefkosia, tur. Lefkoşa) jest stolicą Cypru, ośrodkiem administracyjnym dystryktu Nikozja, położona w północnej części wyspy, na nizinie Mesaria. W starożytności znana była jako Ledra, a następnie jako Leukosia. » ...
Zwiedzanie tej części wyspy najlepiej zacząć od Pafos, w którym skupia się większość hoteli i cała turystyczna infrastruktura. Znajduje się tutaj również mnóstwo zabytków, dzięki którym Pafos zostało wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturalnego UNESCO.
» ...
Łańcuch gór Troodos przecina zachodnią część Cypru. Latem można tu znaleźć chłód i odpoczynek od skwaru wybrzeża, zimą zaś warunki do uprawiania sportów zimowych.
» ...
LARNAKA (dawn. Kition) - miasto na południowo-wschodnim wybrzeżu Cypru. Główny port lotniczy Cypru jest ulokowany w pobliżu tego miasta. W starożytności nazywało się ono Kition (łac. Citium). W roku 2008 zamieszkiwało tu 52 tysięcy osób. Trzecie co do wielkości miasto kraju. » ...
Po inwazji wojsk tureckich w 1974 roku północna część Nikozji została stolicą tureckiej części wyspy. Żyje tu ponad połowa mieszkańców północnego Cypru. » ...
Cypr dzieli się na cztery główne regiony geograficzne: góry Troodos, pas wzgórz u południowego podnóża Troodos, nizinę Mesaria oraz góry Karpason na północy.
» więcej...
Największym żyjącym na wyspie ssakiem jest muflon (Ovis aries musimon - gatunek ssaków łożyskowych z rzędu parzystokopytnych.
» więcej...
Cypr zamieszkują Grecy (ok. 80% ogółu ludności), Turcy (19%) oraz Ormianie, Anglicy, Żydzi i uchodźcy z Libanu.
» więcej...
Cypr jest republiką wchodzącą w skład brytyjskiej Wspólnoty Narodów. Konstytucja uchwalona została w 1960 roku.
» więcej...
Cypr jest jednym z najszybciej rozwijających się krajów na Bliskim Wschodzie, z dużym udziałem usług (76% - w 1991 roku), zwłaszcza turystyki, w tworzeniu produktu krajowego brutto.
» więcej...
W drugim tysiącleciu p.n.e. Cypr stał się miejscem kolonizacji najpierw przez Egipcjan, następnie przez Greków i Fenicjan.
» więcej...